Vår historia

Hallsénius begravningsbyråer startade 1884

Grunden till begravningsbyråverksamheten las långt innan Veronica såg dagens ljus. Carl-Gustaf Hallsénius föddes 1903 och var begravningsentreprenör i över 60 år. I en artikel i Uppsala Nya Tidning (UNT) 1984 berättade han hur historien började. Att det var faster Josefin som startade hela begravningsverksamheten 1884 och att hon var en pionjär inom begravningsbranschen. Hallsénius fyllde således 100 år samma år som artikeln skrevs vilket idag innebär närmare 140 år av erfarenhet.

Verksamheten startade i Uppsala och redan som 20-åring fick Carl-Gustaf ta över begravningsverksamheten. Carl-Gustaf var staden trogen och under sina år träffade han många familjer och följde deras livsöden. Har man fått förtroende för en begravningsentreprenör återkommer man gärna och rekordet för Carl-Gustaf var 40 begravningar inom en och samma släkt.

1884 fanns väldigt få begravningsbyråer

Faster Josefin, eller Jossan som hon kallades. hjälpte gamla och sjuka i hemmen. Carl-Gustafs farfar var skomakare och hjälpte henne igång med firman, men sedan drev hon den vidare på egen hand. Att vara kvinnlig företagare var inte vanligt på den tiden. Hallsénius Begrafningsbyrå var unik.

När Jossan dog tog Carl-Gustafs far över, och när även han dog blev det Carl-Gustafs mor och sedan Carl-Gustaf själv. Med åren växte verksamheten och begravningsbyråer öppnade även utanför Uppsala.

Att vara begravningsrådgivare

Som begravningsrådgivare får man hjälpa till med mycket som är personligt. Saker kommer i dagen när en människa dör, både emotionellt och juridiskt.

Begravning förr och nu

Förr var det vanligt att man dog hemma, nu sker det ofta på sjukhus. Dog man hemma kom begravningsbyrån dit med kistan och den döda var kvar hemma till dess att prästen kommit och “läst ut” liket. Likvagnar och begravningsprocessioner var ett vanligt inslag i gatubilden. För ett begravningsfölje tog man alltid av hatten. I början av 1900-talet fick man en kista för 17:50. Hos Hallsénius finns beställningssedlar sedan lång tillbaka – kulturhistoria som berättar både om de välbeställda och de som bodde på bakgårdar och i statarlängor. Man kunde ofta se bl a på likvagnen vilken status den döde hade haft – från en vag med tofsar och plymer och en kusk med hög hatt, till en enkel kärra med kusk i vanliga kläder. Gravölen kunde vara i tre dagar och maten dekorerades – tårtor med svarta kors i sockerglasyr och konfekt insvept i svart papper med änglar på.

Oavsett om det ska vara en kistbegravning eller kremation behövs en kista. Detta med respekt för både den avlidne och de som ska hantera den döde. Kistan dekoreras oftast med blommor eller bårtäcke. Under åren har det blivit allt vanligare med kremation och även urnbegravningar. Det finns också en önskan om mer personliga begravningar som speglar den avlidnes liv och personlighet. Man vill dekorera med saker som påminner om den avlidne eller ha begravningen på en plats som den avlidne höll extra kär. Vid kistläggningen vill många också välja personliga kläder istället för den traditionella svepdräkten.

Digitala hjälpmedel vid begravningar

Det digitala är ett bra komplement och många läser på innan första mötet. Under pandemin har en fin lösning varit digitala möten och även digitala begravningar. Trots att man sitter på sin egen kammare finns en fin gemenskap när man ser att många andra deltar på samma sätt. Även efter pandemin kan det vara en fin lösning för den som t ex inte kan delta p g a geografiska eller andra skäl. Olika lokaler, kyrkor och kapell har olika förutsättningar och därför är det bra att fråga begravningsrådgivaren vilka som lämpar sig bäst.

Begravningen är viktig för sorgearbetet

Att få ta avsked är viktigt för att kunna gå vidare. Därför är minnesstunden en stor del av begravningen. Oavsett om den sker direkt efter ceremonin eller vid ett senare tillfälle. Här delas fina minnen av den avlidne och andras historier kompletterar de egna erfarenheterna. Man får på så sätt ofta mer att glädjas över när man tänker tillbaka på den avlidne och begravningen.

När det värsta händer

När en nära anhörig eller vän går bort kan det kännas svårt att hantera allt det praktiska samtidigt som sorgen är tung. Det är många känslor som ska bearbetas och det dyker ofta upp många frågor. Vad måste man tänka på vid ett dödsfall? Hur går en begravning till? Hur ska vi göra med det juridiska och vad kostar en begravning?

Vi på Hallsénius begravningsbyråer stöttar dig med allt det praktiska inför, under och efter begravningen. Hos oss kan du få hjälp med så mycket eller så lite kring begravningen som du själv önskar. Vi utformar begravningen efter både anhörigas och den avlidnes önskemål och hjälper er att skapa ett personligt och värdigt avsked.

Varmt välkommen att kontakta någon av våra begravningsbyråer i Stockholm, så hjälper vi dig.

Våra medarbetare

Vi finns här för dig

Här har vi samlat alla kollegor på ett ställe.  Varmt välkommen att kontakta oss.

Barn som håller i handen